Монастир Феліціянок

Рейтинг користувача: 4 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаНеактивна зірка
 

На так званому Львівському передмісті Софія Даниловичова в 1627 році заклала невеличкий шпиталь з каплицею св. Лазаря. Після знищень на початку XVIII століття, в 1735 році був закінчений новий мурований шпиталь і костел, який відбудував Якуб Собєський. Пізніше,  в 1873 році цей комплекс передано феліціянткам, що  приїхали  з Кракова, які після проведених ремонтів і розбудові організували там жіночу школу з інтернатом, а також шпиталь для невиліковно хворих.

Свій будинок феліціянтки збудували в 1910 році. Будинок двоповерховий з підвальними приміщеннями під усією спорудою, прямокутний в плані, вкритий двосхилим дахом, викладений з цегли. У підвальних приміщеннях перекриття цегляне по металевих двотаврах типу «кляйне». Планувальне рішення будинку – наскрізний коридор з півдня на північ, по обидві сторони якого розміщуються колишні келії. Сходова клітка прямокутна в плані, розміщена в південно-західній частині будинку, сходи дерев’яні з точеним дерев’яним огородженням.

Головний фасад вирішено лаконічно в стилі необароко. Перший поверх головного фасаду має рустовану поверхню, на якій рівномірно, розміщені вікна з профільованим обрамленням, вікно по центральній осі закладене. Вікна 2-го поверху з профільованими обрамленнями розміщені рівномірно, фасад акцентовано нішею-капличкою.

Сьогодні це приміщення використовується школою мистецтв.

Search