Костел Святого Лаврентія

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Жовківський парафіяльний костел - пам'ятка доби пізнього Ренесансу світового значення. Будівництво костелу з ініціативи  гетьмана  Станіслава Жолкевського тривало від 1606 року по 1618.

Після трагічної загибелі гетьмана Жолкевського в 1620 році, в крипті костьолу було поховано його тіло, а через рік і голову, викуплену його дружиною Реґіною у турків. З подальшим переходом Жовкви у власність родів Даниловичів і Собеських, храм став перетворюватися на пантеон лицарської слави, його подекуди називають «Малим Вавелем». Окрім родини Жолкевських тут поховано родину Даниловичів і майже всю родину короля Яна III Собеського та його нащадків.

Будівничими храму були: Павло Щасливий (перший війт міста, помер у 1610 році), Павло Римлянин і Амброзій Прихильний.

Головний вхід до костьолу оздоблено білокам'яним порталом. Верхню частину стін костьолу прикрашено різьбленим білокам'яним фризом із зображенням гербів, орлів і лицарських атрибутів. На фронтоні муру головного фасаду - динамічна скульптура Архангела Михаїла.

Інтер'єр костьолу також вражає своїм багатством і вишуканістю:   обабіч головного вівтаря розташовано надгробні пам'ятники родини Жолкевських. Це високі багатоярусні споруди, виконані з червоного мармуру. В центрах композицій у нішах встановлено скульптури Станіслава та Яна Жолкевських, Реґіни (з Ґербуртів) Жолкевської та доньки Жолкевських - Софії Данилович. Надгробні пам'ятники Якуба Собеського та Станіслава Даниловича також є у вівтарній частині костьолу. В 1693 році їх створив відомий скульптор Анджей Шлютер. У  храмі відновлений орган.

Search